Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Разходки около Враца

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #16
    До: Разходки около Враца

    Браво браво.Разучавай местата за каране че като дойдем да ни водиш

    Коментар


    • #17
      До: Разходки около Враца

      Здравейте, време е малко да повдигна темата, със снимки от последната ми разходка миналата седмица. Посоката пак беше към връх Околчица.
      И така, качих се нагоре до старата мина. Тук-там по пътеките нагоре имаше малки препятствия:


      Малко над мината развалих спокойствието на едно стадо коне


      Надолу пък се засякохме с една усамотена влюбена двойка - кон и магаре :


      Няколко снимки от пътя по-нататък. Тук е равно, но тези пътища са доста високо в планината, и вървят между билата на върховете. Няма нужда да описвам колко е красиво, снимките, дори и от ГСМ показват достатъчно:




      Тук около пътя има доста интересна растителност, която покрива цялата поляна наоколо:




      Малко по-надолу пътя се превръща в камениста пътека, и се стига до една доста голяма, равна полянка за забавления с късо окосена трева. Даже си има и локва в единия край (за любителите на калта ):




      Това е пак същата полянка, само че по залез слънце (снимката е от предишен ден, но я слагам, за да видите колко е красиво това място):


      Нататък следва една доста камениста пътечка, която после прераства в черен път, който минава през стръмно спускане и изкачване. Тук съм снимал назад, след като вече съм се изкачил. В далечината се вижда стръмното спускане. Снимката е кофти, заради контражура (почти непосилна за моя телефон), но ако се вгледате в дърветата отсреща, ще добиете представа за наклона и височината.


      Малко по-натам, след едно изкачване, изведнъж пред погледа се открива прекрасна гледка - една самотна малка къщичка (не повече от 2 стаи), върху която обаче гордо се вее българския трикольор (на снимката не се вижда, благодарение на качествената фототехника ). Точно срещу мен, на отсрещния хълм имаше едно прекрасно дърво, с още по-прекрасна сянка, с идеален изглед към тази идилична гледка. Нямаше как да не уважа това местенце с поне половин час лежане , и се отправих натам. Пътят между другото минава точно по средата на двора на „фермата“, но ми стана някак неудобно да мина оттам - кокошките сигурно щяха да спрат да снасят поне за един месец . Затова примерно заобиколих през поляната отдясно. Ето и самата снимка (вече под сянката):


      Ще се опитам да ви опиша по-добре това, което не виждате:
      Както споменах, точно на покрива на къщичката се развяваше гордо трикольора. Чуваше се народна музика от някакво радио в къщата. В големия обор горе вляво вечер нощува стадото овце, които между другото се появиха в компанията на няколко големи песа и овчаря, който явно се връщаше за обяд. Бяха някъде между 40-50 (не знам точно, че като броя овце ми се доспива ). Горе вдясно на отсрещните хребети се виждаше пътя към пещера леденика - точно над трите купи сено, а долу някъде е Згуриград.
      Откъм къщата, освен радиото, се чуваше как бабата се кара нещо с кокошките и петела. В този момент зазвуча една култова детска песничка, която навремето пееше бате Асен Кисимов - „къде ми са детските книжки... Кажи ми мой прашен сандък?“... Това направо ме довърши, малко остана да пусна една носталгична сълза. Наистина, тук сякаш времето беше спряло.
      Както и да е, по някое време ми щукна да си ровя нещо по мотора, кучетата ме забелязаха, и почнаха да лаят насам. Реших, че е по-добре да тръгвам
      Малко снимки от пътя по-натам до Околчица:






      чешмичка с пейка с изглед към местността Околчица:


      Близо до лобното място на Христо Ботев:


      и от другата страна:


      Реших да завия по пътеката към местността Йолковица (или нещо такова). Някъде след 300м по пътеката, точно по средата, хората си бяха опънали бивак, палатки, спални чували, огнище си бяха направили (аз май ги събудих, някъде към 13:00 беше между другото), та ме изгледаха малко учудено, един даже стана от чувала да ми направи път . Поздравих ги, и продължих натам. Пътеката първо беше черен път, после се превърна в това (това напред е пътеката, тревата е до малко над кръста; „трева“ е малко силно казано, тъй като се състоеше от тръни и коприва):


      изглед и назад:


      Нагоре тревата изведнъж изчезна, и влязох в една горичка. След нея следваше обаче това...


      .. и тъй като трудно можех да различа откъде минава пътеката, реших да се връщам - нагоре:


      Те тука бех паркирал... Не ме питайте как съм обръщал в тоя храсталак..


      Тръгнах обратно към Околчица. Пичовете с палатките вече бяха почнали да събират. Натам почнах да срещам все по-често разни странни индивиди и индивидки с боядисани в странни цветове коси, расти, шарени дрешки... Като стигнах под кръста на Околчица разбрах какво става - имало някакъв технофест събота и неделя, и хората тъкмо си тръгваха. Отнякъде изкочи една техно-фенка (замалко да я отнеса), и почна да ми маха насреща да я возя. Нямаше как да й откажа , и направихме няколко кръгчета. После обаче се появи и гаджето й (май), и искаше и него да го возя, та и с него .
      В интерес на истината, преди 2-3 дена се качихме с гаджето ми горе, очаквах да са оставили адската кочина, защото бяха доста народ, кой от кой по-напушен (или пиян)... Обаче за моя изненада всичко беше изчистено, нямаше едно боклуче по поляната, за което - Евалла.
      Та след като се повозихме, продължих надолу по пътя, в посока с.Паволче. 2-3км по-надолу, вдясно от асфалтовия път тръгваше приятен черен път. Свих по него. В началото наистина беше приятен, но после взе да става все по-каменист и стръмен.
      Тук не си личи колко е стръмно, и колко високи са камъните в посока качване нагоре (все едно се качваш по високи каменни стъпала) - трябваше да хвана и мотора, за да има някакъв мащаб (всъщност част от задния калник се вижда вляво). Някак си се справих:


      Нагоре обаче взе да става хард - бях излязъл на каменистата пътека от по-горният пост, където миналият път (идвайки от обратната посока), се бях отказал. Този път обаче, не ми се връщаше назад - някои места, които изкачих бяха дори още по-кофти за спускане - така че продължих:


      На горната снимка ако се вгледате, се вижда едно дърво, препречило пътеката, и трябваше да се заобиколи. Ако това е пътеката, представете си какво е около нея .

      Тук можете да видите големината на камъните спрямо предната джанта:


      Наистина приятна пътека. Вече се бях доста изморил - когато ти се наложи да вдигнеш 130кг сам от земята няколко пъти (понякога дори и от обратен наклон, т.е. резервоара се пада под колелата, примерно така)...

      Тук просто бях залитнал от умора Петната по кожусите на вилката не са от масло, а от текъл бензин от резервоара, който се стичаше от маркучето на капачката право върху тях). Когато освен всичко, ти се наложи да палиш задавена Ямаха ТТ600 без декомпресор 3-4 пъти, неусетно ти се е...а м.й..а. По едно време вече едва се крепях върху мотора между тези камъни, но нямаше връщане назад.
      Накрая се появи светлина в тунела - след тази височинка почва каменист черен път, който ми се стори направо като магистрала:


      Натам вече не съм снимал, защото толкова бях изморен, че бързах да се прибера, и не съм спирал никъде.
      Последно редактирано от ACCELERATOR; 12-09-08, 23:22.

      Коментар


      • #18
        До: Разходки около Враца

        Първоначално публикуван от ACCELERATOR Преглед на мнение
        Привет!
        Не видях тема за разходки около Враца, та да попитам - има ли врачани, пишещи в този форум?
        Има, врачанската група си е доста сериозна и редовно излизат да карат
        Съвеста ми е чиста, просто защото не я използвам.

        Коментар


        • #19
          До: Разходки около Враца

          Първоначално публикуван от Tpunep Преглед на мнение
          Има, врачанската група си е доста сериозна и редовно излизат да карат
          Днес се запознахме с част от тях
          Че сте сериозни - няма спор, поизмъчихте ме днес
          За съжаление така и не успях да направя снимки от днешното каране.

          Коментар


          • #20
            До: Разходки около Враца

            Те и мене така, качвам се преди месец за първи път на мотор изобщо в живота си и викат тука има едни лесни пътечки от Збориград нагоре, иначе това от снимките сме го карали доста ама преди всичко за релакс , иначе има 7-8 човека и с мотори и АТВ-та и си карат събота неделя че даже понекой път и през седмицата, това тука са теми и снимки от Враца
            http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=37331
            http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=37775
            Последно редактирано от Tpunep; 13-09-08, 20:32.
            Съвеста ми е чиста, просто защото не я използвам.

            Коментар


            • #21
              До: Разходки около Враца

              шшшшшт! Да не съм чул че някои се оплаква, толкова лесни трасета!
              "ACCELERATOR" Радвам се че се запознахме, а необърна ли внимание че сме направили магистрали по трасетата които си се движил?
              Като цяло знам всички пътеки и пътища из Врачански балкан!!! Има 3 начина да стигнеш Враца-Околчица и още 3-4 Околчица- Пършевица, леденика! Скоро ще те разведем из всичките. Нашата преценка обаче за разходка е малко странна и често оставаме неразбрани! Незнам дали ще ти допадне, но сам ще прецениш!
              Имам тракове, ако някои иска ще ги кача! Имам и три пътя от София до Враца!
              Ето още една тема:
              http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...441#post468441

              Коментар


              • #22
                До: Разходки около Враца

                Тракове София - Враца!

                Коментар


                • #23
                  До: Разходки около Враца

                  Ще ги разгледам утре
                  Аз явно съм открил две от трите пътеки към Околчица (по едната отидох, по другата се върнах).

                  Сега на дневен ред в разходките (това днес го причислявам към екстриймите ), е да разуча пътеките към Лютаджик/Озирово. Вече имам един неуспешен опит натам, като се забих по един много каменист път, който се превърна в една обрасла до над кръста пътека, явно отдавна не ползвана.

                  Иначе това, по което карах днес ако са магистрали, тия пътеки, по които карам аз трябва да са летища . То не бяха ровове, коренища, пънове (говоря на отиване, когато карахме със Симо, на връщане пътеката беше наистина магистрала, но пък беше доста мокро)... Но ще се свиква, има време . Личеше си определено, че е яко карано!

                  Коментар


                  • #24
                    До: Разходки около Враца

                    Първоначално публикуван от ACCELERATOR Преглед на мнение
                    ...е да разуча пътеките към Лютаджик/Озирово. Вече имам един неуспешен опит натам, като се забих по един много каменист път, който се превърна в една обрасла до над кръста пътека, явно отдавна не ползвана.

                    Иначе това, по което карах днес ако са магистрали, тия пътеки, по които карам аз трябва да са летища . То не бяха ровове, коренища, пънове (говоря на отиване, когато карахме със Симо, на връщане пътеката беше наистина магистрала, но пък беше доста мокро)... Но ще се свиква, има време . Личеше си определено, че е яко карано!
                    Симо те глези, нали видях къде те води! Иначе е страшно, но се научи малко и по натам ще влезеш официално в групата "Леки разходки"

                    Маршута до Лютаджик го знам на изуст, и там са хиляди пътеки. Ние минаваме по 2-е от тях! И тях ги имам за GPS!

                    Коментар


                    • #25
                      До: Разходки около Враца

                      Ето прехода София-Враца-София

                      Коментар


                      • #26
                        До: Разходки около Враца

                        Вчера времето беше перфектно, и направихме много добро каране. Бяхме 5 мотора в началото, а после се присъедини и Росен. За съжаление, като сме с групата, и не ми остава време да снимам . Ходихме до Лютаджик.

                        Между другото, и аз се обзаведох с GPS, разбира се - култовия модел във форума - Garmin 60 CSx. Останах малко разочарован от OFRM обаче - въпреки, че на GPS-а ми е инсталирана последната версия, в нашия край на Врачански балкан няма въведена нито една пътека , за разлика от пътеките около София, които като гледам са доста пълни.
                        Поразрових се из форума, и намерих тема, в която е описано как се правят карти. Изтеглих си софтуера, и с помощта на траковете, които ми даде Desislav, и с моят трак от вчера, направих една пробна карта на пътеките. След няколко опита успях да компилирам както трябва картата, и да я кача първо в Мапсорс, а оттам и на ГПС-а. Получи се идеално, пътеките си излизат над OFRM, така че вече имам няколко пътеки на картата

                        В тази връзка искам да помоля всички врачани, които имат тракове от околността, да ми ги изпратят, за да направя една пълна карта на пътеките, а после който иска ще си я качи. Само ще ви помоля, ако е възможно да обработите траковете (ще ми спестите доста работа) - например там, където се припокриват да ги редактирате (така че да остане само един), и да изтриете частите, които минават по пътища (пак за да не се припокриват). Освен това добре ще е да кръстите всеки трак - например "накъде-води-пътеката_Bm", където Bm идва от байк-medium, т.е. пътеката е за мотор, със средна трудност. Трудностите ги пишете както са в OFRM - f-fast, m-medium, h-hard, x-extream. Буквите - А за АТВ, В за мотор.

                        Пишете или на скайпа, или пращайте на deyo81@уаноо.сом

                        Коментар


                        • #27
                          До: Разходки около Враца

                          Вече има карта, включваща пътеките към Лютаджик, Зверино, Елисейна, Околчица, около Леденика, Лакатник, около Роман както и тези от Згуриград към пътя за Леденика, благодарение на траковете на Desislav. Естествено, не може да рутира по тях, но пак става за ориентир.

                          Коментар


                          • #28
                            До: Разходки около Враца

                            Днес направихме много добро каране. Събрахме се групичка от 6 мотора, и се разходихме до Лютаджик. Както винаги, когато съм с групата, не ми остава много време за снимане, големи са бързаци
                            Ето няколко снимки, и едно видео:
                            http://www.vbox7.com/play:833d9985

                            Изглед от хълма над Лютаджик:










                            Не правете това у дома - собственика на това Кавазаки от бързане за срещата днес, забравил да си затегне предния спирачен апарат... Голям късмет извади, че не се откачи когато не трябваше:





                            Обща снимка на прибиране:


                            А на леденика имаше среща на джипарите:
                            Прикачени файлове
                            Последно редактирано от ACCELERATOR; 15-11-08, 19:33.

                            Коментар


                            • #29
                              До: Разходки около Враца

                              На мен от бързане за каране ми се откачи предния венец, щото бях забравил да го стегна . Да не повярваш обаче си намерих и болта и шайбата в 10 см кал..... Късмет е извадил момчето с Кавата. На мен ми блокира задното колело....

                              Коментар


                              • #30
                                До: Разходки около Враца

                                Да, голям късмет, че не се откачи по-рано, защото имаше участъци, в които карахме с около 100, имаше и други с много стръмни спускания.

                                Коментар

                                Активност за темата

                                Свий

                                В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                                Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                                Зареждам...
                                X