+ Отговор на темата
Страница 1 от 4 1 2 3 4 ПоследенПоследен
Резултати 1 до 20 от 73

Тема: АКУМУЛАТОРИ ВИДОВЕ СРАВНЕНИЕ И ИЗБОР

Място
    София
    Публикации
    473
    Точки (при гласуване)
    8

По подразбиране АКУМУЛАТОРИ ВИДОВЕ СРАВНЕНИЕ И ИЗБОР

От години по разни причини карам автомобилите си с български акумолатори. През последните няколко години използвах основно акумулаторите производство на Монтана без каквито и да е проблеми. Имам навика да сменям акумолаторите които съм използвам в началото на третата зима от както съм ги купил, това ми спестява излишни нерви особенно когато една от колите стои по-дълго време без да се кара. Миналия юли купих словенски гелов акумолатор TOPLA. Целта беше да се подсигуря с акумолатор не съдържащ течност с повишени електро и якостни показатели подходящ за OFF-roar. Тъй като знаех че акумолатора е необслужваем въобще не си направих труда да отворя капачките му (защо има капачки като е неубсложваем ???). През зимата при минус 22 счупих шайба на водна помпа и ми се наложи да се прибера от Витиня на фарове без зареждане само на акумолатор. Съответно в София акумолатора беше напълно разреден, на другата сутрин го заредих и на практика карам с него до сега. Зареждането е извършено правилно с изправна зареждачка. От тогава акумолатора има следната особенност - на практика няма стартов ток при палене напрежението пада от 12.8 на 9 V. Не само това но и усилването на касетофона при неработещ двигател сваля напрежението до степен да изключи касетофона. Вчера се опитах да запаля, колата е седяла 5 дена преди това е карана на дълъг път, не става. Свалих акумолатора да го зареждам този път отворих капачките и бях много учуден като видях че вътре има течност пет от шесте клетки бяха пълни съответно материала с които са увити беше "набъбнал" и плътно долепен на практика между пластините няма видимо разстояние в петата клетка течност се виждаше само на дъното съответно разстоянието между пластините беше окол 3-4 мм. . Нямам идея кое във всъщност е правилно. Моля притежателите на изправен такъв акумолатор да погледнат ще съм благодарен за информация как всъщност е при тях. Долях дестилирана вода (вече съм отписал акумолатора и влизам в сферата на експеримента) сложих го да се зарежда и ще видя какво ще стане. Ако някой познава материята нека пише предполагам че всеки има някакви наблюдения какво достъпно в БГ и не златно е подходящо за друсане извън пътя както и за използване с лебедка. Лично аз най вероятно ще се върна към Монбат ако не подбера нещо по подходящо. Попаднах и на една много добра и интересна руска статия http://www.off-road-drive.ru/index.php?link=161468 (предполагам че ще е полезно инфо за всички) но за съжаление не мога да индентифицирам акумолатора TOPLA към кой клас принадлежи.

Място
    Панагюрище
    Публикации
    4,201
    Точки (при гласуване)
    17

По подразбиране

Статията наистина е много интересна! И там мисля са отговорите на всичките ти въпроси. Може би не си забелязал:
    Гель не для нашей жизни
    Николай Курзуков, Начальник аккумуляторной лаборатории НИИАТЭ

Батареи, которые вы назвали гелевыми, на самом деле таковыми не являются. Никакого геля ни в Optima, ни в Pro Comp и в помине нет. Там обычный электролит. Другое дело, что изготовлены они по AGM-технологии и тоже недоливаемые и герметичные. А вообще, аккумуляторы с гелем внутри можно применять лишь там, где бортовая электрика позволяет очень точно поддерживать режим заряда. Куда там, на отечественных автомобилях даже с исправным реле-регулятором напряжение «гуляет» с 13 до 16 вольт! Да и на большинстве иномарок немногим лучше. А уж если реле-регулятор из строя выйдет, то гелевый аккумулятор можно сразу выбрасывать. Не зря же на нем написано: напряжение заряда не более 14,4 В. Если больше, то гель тает как холодец в тепле и обратно уже не восстанавливается. И вот еще что: у настоящих гелевых батарей, конечно, может быть огромный ток, но только летом. Гель и так вязкий, а на морозе он совсем застывает. В результате характеристики падают наполовину и больше.

Что же касается AGM-батарей, то они не такие капризные, но тоже требуют внимания к состоянию генератора и реле-регулятора. Дело в том, что в аккумуляторах этого типа конструктивно очень мало электролита, и если он выкипит – что делать? Доливать-то некуда…

Място
    София
    Публикации
    473
    Точки (при гласуване)
    8

По подразбиране

Интересното е че в статията всички гелови и AGM акумолатори са с цилиндричви клетки а TOPLA е с правоъгални като стандартен акумолатор. Някакво мнение за BOSH SILVER ? има го навсякъде и като гледам добре се е представил на тестовете аз не съм ползвал.

Място
    Копривщица
    Публикации
    1,793
    Точки (при гласуване)
    10

По подразбиране

Тези TOPLA не са ми толкова ясни, но м/у МОНБАТ и BOSH SILVER: Монтана

Място
    София
    Публикации
    7,624
    Точки (при гласуване)
    60

По подразбиране

Наиболее современная технология – AGM (Absorptive Glass Mat) – вновь вернулась к жидкой кислоте, но теперь электролит удерживается в порах сепаратора из ультратонких стеклянных волокон. Такая конструкция позволяет не только герметизировать корпус, но и сохранить работоспособность батареи даже в случае повреждений наружной оболочки. AGM-батареи нечувствительны к колебаниям температуры, очень стойки к глубоким разрядам, долговечны, виброустойчивы и могут работать хоть лежа на боку, но боятся перезаряда. По технологии AGM в настоящее время производятся как батареи с плоскими электродами, так и со спиральными. У последних лучшие характеристики токоотдачи и меньшее внутреннее сопротивление из-за большей рабочей поверхности пластин при тех же внешних габаритах батареи.
    Иване това е отговора на твоя въпрос. Топлата е такъв акумулатор с плоски клетки. А според мен проблемът с твоя е възникнал поради факта че на много студено си го разредил докрай и си го оставил така да пренощува. При такава ситуация акумулатора просто замръзва и всичко вътре става на каша... Никога, ама никога какъвто и да е акумулатор не бива да се оставя незареден на студено...!

Място
    София
    Публикации
    473
    Точки (при гласуване)
    8

По подразбиране

И аз смятам, че причината е студа при напълно разреден акумолатор. Лошото е, че процеса май е необратим. Аз се бях заблудил че вътре въобще няма течност смятах че е някаква желеобразна субстанция и много се учудих като видях че не е така.

Място
    София
    Публикации
    473
    Точки (при гласуване)
    8

По подразбиране

Не едва ли много ясно се локализира проблема след студа и не си заслужава да се занимава човек замен е важно да разбера причината за да си науча урока.

Публикации
    2,478
    Точки (при гласуване)
    8

По подразбиране

аз преди време има акомулатор бош и една зима отидохме на разходка, джипа затъна и около километър се движихме на лебедка, като напрежението на моменти толкова падаше, че двигателя глъхнеше. като се прибрах оставих колата навън и на другия ден едната клетка беше замръзнала и признаци на живот нямаше, рекламация не ми признаха защото колата била модифицирана тогава си купих оптима и до сега вече 3 години, го ползвам за тежък офроуд и никога не съм го зареждал.

според мен трябва да се търси най - качественото защото така се спестяват пари и нерви. препоръчвам ти оптима като нещо, което лично съм изпробвал и се е представило добре
    drive alive

Място
    София
    Публикации
    7,624
    Точки (при гласуване)
    60

По подразбиране

Няма акумулатор от киселинен тип който да е устойчив на замръзване. Оптимата е много добър акумулатор но и той ще замине със същата скорост ако се остави разреден на ниска температура. То е същото като замръзването на двигатели които са заредени с вода а не антифриз, какъвто и ще да е двигателя, резултата е един и същи...Никой не може да избяха от физическите закони...

CarTest™ е онлайн Старши участник | ОС || СзО || +ПЛ || ТП |* МСС *
    | Модератор |
    CarTest™ има забранен индекс за репутация
    Място
    Ямбол
    Публикации
    2,714
    Блог Публикации
    1
    Точки (при гласуване)
    12

По подразбиране

Бош Silver ... не е за оффроуд ... бях с такъв много години ...

Истината е Хай-Тек на Бош ... AGM технология ... е и някакви пари
    Бях писал някъде из форума ... а на фтп-то трябва да има ..
    Само нафта !

Място
    Стара Загора
    Публикации
    102
    Точки (при гласуване)
    5

По подразбиране

Sorry!!!
    FRONTERA B 2.2/16V

Място
    Копривщица
    Публикации
    1,793
    Точки (при гласуване)
    10

По подразбиране

Кратко, точно, ясно и систематизирано! Професионално ниво на компетентност!

Само една малка неточност. Български акумулатори с "око" се произвеждат от МонБат. Доколко са "необслужваеми" и т.н. е абсолютно вярно, това са само търговски лафове.
    Пак там се произвеждат и VRLA-батерии, но не са автомобилни.

Публикации
    15,791
    Точки (при гласуване)
    35

По подразбиране

Брутална компетентност, няма що ...
    Уредът за мерене на плътност се казва ареометър бе специалистори. А общоприетото означение за акумулатор май още си е АКБ, като едно време.

Място
    София
    Публикации
    7,624
    Точки (при гласуване)
    60

По подразбиране

Тъй като теорията на АБ /акумулаторните батерии/ е доста сложна и обширна и виждам, че тук се бъркат основни понятия ще си позволя да напиша и поясня само много малко, НО ЩЕ КАЖА НАЙ-ГЛАВНОТО- ТЕЗИ ИЗТОЧНИЦИ НА ЕНЕРГИЯ, ЗА КОИТО ГОВОРИМ СЕ НАРИЧАТ С ОБЩОТО ИМЕ АБ:
    Уважаеми Косьо,

Преди да отговорите е добре да погледнете какво вече е писано по въпроса:
    http://forum1.offroad-bulgaria.com/v...E5%EB%EE%E2%E8
    http://forum1.offroad-bulgaria.com/v...E5%EB%EE%E2%E8

Предполагам сте заблудени от понятието "гелови". Вижте това понятие е добило гражданственост в "джиперските" среди но всъщност не става въпрос за гелови а за акумулатори със сепаратор в които няма течност като в класическия тип. Там тя е пропита в сепаратора.

При всички положения за офроуд и консумация от порядъка на изисквания ток от лебедка са приложими само оловно киселинните акумулатори. Относно използването на два акумулатора и 24 волтова система въпросът е разискван тук:

http://forum1.offroad-bulgaria.com/v...ighlight=24%C2

Публикации
    15,791
    Точки (при гласуване)
    35

По подразбиране

Не са разбира се. Само че както чух напоследък, руснаците са обявили за ембаргови другите истински. Верно повечето са пълни с каша, ама кое и дали е гел не съм сигурен. Знам само че някои са със стопилка.
    А защо никой не си мръдва пръста за наште кристални също не знам. Стоят, май повече от 15 години вече. Е, расте в космоса, обаче колкото да запали колата е по-малък от кибритена кутия. За лебедките сигурно ще са като пакет цигари.
    Света е пълен с гадости и глупост. Всичко друго е по-малко.

Място
    Стара Загора
    Публикации
    102
    Точки (при гласуване)
    5

По подразбиране

Пичове извинявайте!!!! Не съм искал да звучи брутално и грубо или всезнаещо!!!! За АБ съм го написал на бързо за да използвам това съкращение по-надолу. Наистина руснаците му викат АКБ!!!
    Много бързах като писах и сигурно е прозвучало всезнаещо!!!! Сорри отоново. Исках да наблегна на липсата на технологи у нас и т.н. Ама нейсе. Не съм прочел във форума всичко и за това и питах за 24V. Ама хич не исках да се правя на велик и не съм искал да обидя никой. Просто настроението от вчера сигурно се е отразило по някакъв начин на писанките ми. Простете! Занимавам се понякога с АБ в промишлено изпълнение и набързо написах някой мои наблюдения! Сега съжалявам, че се обадих. Изтрих си мислите, пък и правописни грешки съм допуснар. Сорри още веднъж, явно сте по-чувствителни или аз съм се заиграл!!!!
    FRONTERA B 2.2/16V

Място
    София
    Публикации
    7,624
    Точки (при гласуване)
    60

По подразбиране

Е недейте така де, няма страшно нали затова е този портал. Да си пишем и съответно всеки да научи по нещо. Не биваше да триете написаното от вас. То носеше информация, която пък аз не знаех. Нали затова сме големи хора, които пишат като такива.

Вие правилно забелязахте, че понятието "гелови" е употребено неправилно и аз имайки в предвид, че най-вероятно не сте запознати с жаргона ви написах отговора. Бъдете сигурен никой от нас не е засегнат надявам се и вие... И ви моля отново да добавите основната част от текста си, защото утре на някой ще му е от полза когато ползва търсачката...

А за липсата на подобна технология у нас сте прав, но се надявам, че скоро някой ще я вкара още повече тя не е някаква екзотика. Иначе наблюдавам, че "гелови" т.е. оловнокиселинни акумулатори със сепаратор вече присъстват в гамата на почти всички водещи производители. Те освен другото специално за мен имат едно неоценимо преимущество и именно невъзможността на киселинния разтвор да изтече при преобръщане на автомобила.

Място
    Стара Загора
    Публикации
    102
    Точки (при гласуване)
    5

По подразбиране

Цитат Мнение на Венцислав Петров
    Е недейте така де, няма страшно нали затова е този портал. Да си пишем и съответно всеки да научи по нещо. Не биваше да триете написаното от вас. То носеше информация, която пък аз не знаех. Нали затова сме големи хора, които пишат като такива.

Вие правилно забелязахте, че понятието "гелови" е употребено неправилно и аз имайки в предвид, че най-вероятно не сте запознати с жаргона ви написах отговора. Бъдете сигурен никой от нас не е засегнат надявам се и вие... И ви моля отново да добавите основната част от текста си, защото утре на някой ще му е от полза когато ползва търсачката...

А за липсата на подобна технология у нас сте прав, но се надявам, че скоро някой ще я вкара още повече тя не е някаква екзотика. Иначе наблюдавам, че "гелови" т.е. оловнокиселинни акумулатори със сепаратор вече присъстват в гамата на почти всички водещи производители. Те освен другото специално за мен имат едно неоценимо преимущество и именно невъзможността на киселинния разтвор да изтече при преобръщане на автомобила.
    Аз лично не съм се обидил и няма и защо! Просто съм се парил по разни форуми, когато започне "захващане" за думата, както в случая "аерометър". По принцип избягвам коментари на тема неправилно изписване или изговаряне, както по-горе бе изписан АКОМУЛАТОР, защото това не е същността на темите. Но обикновено от някой се тръгва в тази посока и няма край! Та аз се опитах рано да сложа края с моето изтриване! Имам опит и от авиацията с АБ и там въпроса за "обръщането" е решен при всички АБ. В тази връзка бих казал, че например на Су-25, АБ са две по 25A/ч, а пусковия ток за около 30 сек на всеки от двигателите е в порядъка на 1200 А?! Там обаче АБ са никел-кадмиеви. Изключително малки по размер и изключително дуракоустойчиви- по отношение на заряден и разряден ток, напрежение и време на престой при пълно разреждане. Абсолютно перфектни за оффроуд! Геловите са неприложими за нас, защото са лимитирани от околната температура- там, където се използват се добавя и климатизация! Не вентилация! Ама да не изпадам в подробности, че и тук имам уязвими термини! И да не започне пак нещо! Ще се опитам да добавя "сентенциите" си отново, в по-нормален явно тон, но на спокойствие- трябва да ги напиша просто отново!
    FRONTERA B 2.2/16V

Място
    Стара Загора
    Публикации
    102
    Точки (при гласуване)
    5

По подразбиране

Като цяло батериите, за които говориме са от така наречения STANDBY акумулаторни батерии / за краткост АБ/ и те биват основно няколко вида:

1.VRLA или по нашенски- херметизирани, необслужваеми батерии /оловно-киселинни с вентилно регулиране/ . А пък те са също два вида- "GEL dryfit" и "AGM".

2.Конвенционални оловно-киселинни батерии /отворени, обслужваеми/, които също са няколко вида:
    -с панцерни плочи;
    -с решетъчни намазани плочи;
    -GroE батерии с Plante тип плочи;

3.Никел- кадмиеви батерии.

4.Сребърно- цинкови батерии.

Конвенционалните батерии освен, че са от горните три вида се разделят на още подвидове според съдържанието на антимон:
    -високоантимонови /4-11%/- използват се за тягови АБ, защото понасят по-голям брой цикли и имат необходимост от 5 пъти по-голям подзаряден ток;
    -нискоантимонови- /0.5-3%/- от тях се правят батериите тип OpzS;
    -безантимонови- от тях се правят VRLA или по нашенски- херметизирани, необслужваеми батерии / подзарядния ток на такъв вид е 25мА/ 100Ah/;
    -чисто оловни АБ- от тях се правят батериите тип Plante и GroE.

Подзарядния ток е фунция на подзарядното напрежение и съдържанието на Sb, така че за всяка батерия "възстановяването" на капацитета й, както и поддържането й от "бордовата" захранваща система е строго различно и специфично.
    Няма технологича линия за производство на "истински" VRLA или по простому- необслужваеми батерии, както промишлени /пак неточно определение ама.../, така и автомобилни в България. Има просто обявени и продавани за такива, но това е неистина -меко казано!
    FRONTERA B 2.2/16V

Публикации
    2,478
    Точки (при гласуване)
    8

По подразбиране

най - накрая сериозно мнение по темата

интересно ми е как така става работата с гела, как течността се превръща в гел /банално / и защо примерно оптимата са с кръгли клетки а топла и банер и още някои с правоъгълни

и какви са недостатъците на тези 'гелови' АБ
    drive alive

+ Отговор на темата
Страница 1 от 4 1 2 3 4 ПоследенПоследен

Правила за публикация

• Вие не можете да публикувате нови теми
  • Вие не мжоете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да добавяте прикачени файлове
  • Вие не можете да редактирате собствените публикации