Днес решихме да запалим пещта, която купихме заедно с къщата. Работата е ясна - заколихме ярето, ами сега ... потърсих тук - там, попрочетох, звъннах някой телефон и май се получи
Та ето хронологията и майсторлъка на паленето на пещ
Изчиствате пещта и започвате да си кладете огън. Лека-полека с новите дървета избутвате жарта назад за да се напълни цялата пещ
Самата пещ е много добре изработена - иззидана като купол - отделена от останалата част
Отгоре си има отвори, които извеждат дима към комина
Ако се засили много не смогва и опушва малко
Точно пред пещта има дупка с отвор отдолу, през който след изгарянето изваждате жарта
И така - поддържате огън поне 3 часа. На същия принцип - вкарвате дървета в началото и избутвате всичко назад.
Докато пещта гори се заемате с другите неща
Основното
и плънката
от което се получава това
След 3 до 5 часа тухлите вече трябва да са станали бели и като драскате по стените на пещта трябва да хвърчат искри.
Ние късно забелязахме, че нямаме с какво да изтеглим жарта от пещта и за 5мин заварихме една планка към арматурно желязо
Жарта се изважда от пещта - в нашия случай много удобно пада в дупката точно пред пещта
Вкарвате каквото има за вкарване и запечатвате
Запечатва се с кал или тесто. Ние ползвахме тесто.
След 2-3 часа разпечатвате
и следва контрол
Ако всичко е наред
или не толкова
поливате обилно с бира или вино
ПС - докато вкарвах първата тава без да искам и махнах малко от фолиото от едната страна - там където е изгоряло. Но не беше нищо фрапиращо. Останалата част си беше вкусна, както и бутчетата във втората тава
Та ето хронологията и майсторлъка на паленето на пещ
Изчиствате пещта и започвате да си кладете огън. Лека-полека с новите дървета избутвате жарта назад за да се напълни цялата пещ
Самата пещ е много добре изработена - иззидана като купол - отделена от останалата част
Отгоре си има отвори, които извеждат дима към комина
Ако се засили много не смогва и опушва малко
Точно пред пещта има дупка с отвор отдолу, през който след изгарянето изваждате жарта
И така - поддържате огън поне 3 часа. На същия принцип - вкарвате дървета в началото и избутвате всичко назад.
Докато пещта гори се заемате с другите неща
Основното
и плънката
от което се получава това
След 3 до 5 часа тухлите вече трябва да са станали бели и като драскате по стените на пещта трябва да хвърчат искри.
Ние късно забелязахме, че нямаме с какво да изтеглим жарта от пещта и за 5мин заварихме една планка към арматурно желязо
Жарта се изважда от пещта - в нашия случай много удобно пада в дупката точно пред пещта
Вкарвате каквото има за вкарване и запечатвате
Запечатва се с кал или тесто. Ние ползвахме тесто.
След 2-3 часа разпечатвате
и следва контрол
Ако всичко е наред
или не толкова
поливате обилно с бира или вино
ПС - докато вкарвах първата тава без да искам и махнах малко от фолиото от едната страна - там където е изгоряло. Но не беше нищо фрапиращо. Останалата част си беше вкусна, както и бутчетата във втората тава
Коментар