Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Производство на маргарин и какво общо има той с нефта и въглищата

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Производство на маргарин и какво общо има той с нефта и въглищата

    (темата произлиза от дизел-подобрителите тук: http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...d.php?p=725952)

    По определение маргаринът е "втвърдено растително масло". Какво се крие, обаче, в това втвърдяване?

    Мазнините в живите организми:
    Молекулите на мазнините се състоят от 4 относително независими парчета, които живите организми за удобство съединяват и разделят лесно, бързо и на много етапи от обмяната на веществата. Кои са 4-те парчета:
    1. Глицерол. Наричан още глицерин, 1,2,3-пропан-3-ол и още по няколко начина, които не са интересни. Самият глицерол не е интересен в темата.
    2,3,4: мастни киселини. Биват стеаринова, олеинова, маслена и някои други. Тук е интересното.

    Тези мастни киселини биват "ненаситени" (примерно олеиновата) - характерни за растенията, а мазнините, които ги съдържат, са течни. Другия вид мастни киселини са наситените (примерно стеаринова) - мазнините, които ги съдържат, са твърди при нормална температура, и по-трайни, и по-калорични. Живите организми могат (ограничено, не за всички комбинации) да преобразуват единия вид в другия.

    Самата думичка "наситеност" е химическо понятие, което означава способността на някое органично съединение да свърже още водородни атоми в себе си. Е, насищането на ненаситена мазнина е лесен и прост процес (обратното - не твърде, но и не е интересно). Как се прави:

    При висока температура и налягане, през мазнината (палмова, слънчогледова) се пропуска водород. Той се свързва с ненаситените мастни киселини и ги прави наситени. Процесът може да се проведе донякъде или изцяло, при което ще получим различно твърд маргарин. В цялата схема има и катализатор на прах, който поне едно време съдържаше никел. Понеже никелът е канцерогенен, и понеже освен насищането на мазнините протичат и други процеси при тези условия, продуктът старателно се филтрира и очиства от нежеланите съставки. Добавят се ароматизатори, вода и емулгатори (вещества, пречещи на водата да се отдели от емулсията, която всъщност е крайния продукт). Като изстине, се нарязва на калъпчета и се продава под гордото название "маргарин". В България, където контролът върху храните е хлабав, някои видове се продават и за краве масло - като примес или като основно количество. По света, основното количество хидрирана (втвърдена, наситена) мазнина се използва за производството на сапун, но немалка част се изяжда. Разбира се, за сапун се използват по-второкачествени суровини, по-зле поддържани инсталации, по-тежки условия на процеса, по-слабо очистване и т.н.

    Защо изобщо е измислен този фокус - растителните (ненаситени) мазнини (палмова и слънчогледова) са много, много по-евтини от животинските. Кулинарната ценност на ненаситените мазнини е по-ниска и са неподходящи за производството на сапун. А процесът на насищане е прост и евтин.

    Откъде идват легендите за въглища, газ и нефт: водородът се получава и от трите суровини, частично като страничен продукт и частично като основна цел на преработката. В момента се произвежда главно от природен газ, в миналото - основно при газификацията на въглищата. Малки количества се отделят и при производството на различните горива от нефта.

    Сам по себе си, маргаринът не е лошо нещо. Очистването на водорода до степен, подходяща за кулинарни цели е лесно и евтино, проблемите на маргарина не произлизат от използвания водород. Нещата, които правят маргарина продукт със съмнителна слава са "икономиите" в процеса на насищане и очистването след това, както и качеството на използваните растителни суровини.

    Ярка, разпространена заблуда - маргаринът, като е направен от растителни мазнини, е по-ниско калоричен от животинските. Ами не е, насищането премахва точно тази разлика. От него си се дебелее съвсем успешно.
    Последно редактирано от Ясен; 01-05-09, 22:05.

  • #2
    До: Производство на маргарин и какво общо има той с нефта и въглищата

    Много благодаря за полезното и написана на достъпен език обяснение.
    Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

    "Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

    Коментар


    • #3
      До: Производство на маргарин и какво общо има той с нефта и въглищата

      Мюрсииииибееее , много полезна статия, за Нас - перманентно отслабващите, но винаги дебели .
      Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

      Коментар


      • #4
        До: Производство на маргарин и какво общо има той с нефта и въглищата

        Не знам доколко е полезен и как се усвоява маргаринът, но според моите наблюдения върху прасета няма особено въздействие. А е известно, че прасето прилича доста на човека. Преди десетина години бях купил 3 тона "Линко" с изтекъл срок на годност и го слагах като добавка в храната на прасета. Е, както го ядяха, тъй го и изси@аха, без забележима разлика. Тоест усвояваха много малко от него.
        Оттогава спрях да ям маргарин.

        Иначе мерси за статията!

        Коментар


        • #5
          До: Производство на маргарин и какво общо има той с нефта и въглищата

          Благодаря. Полезна информация.
          LZ1AIV

          Коментар


          • #6
            До: Производство на маргарин и какво общо има той с нефта и въглищата

            Ясене, благодаря ти много!
            Отново ни отвори очите!
            Ferrum dum ignis candet cudendum est.

            Коментар


            • #7
              До: Производство на маргарин и какво общо има той с нефта и въглищата

              Евалла, пак ще ям маргарин !
              подаръци за мъже от FACOM
              промоция на читави инструменти

              и на хоби такива

              тел. О879 Ч8Ч 2З5

              Коментар


              • #8
                До: Производство на маргарин и какво общо има той с нефта и въглищата

                Аха, и аз ще ям. В следващия живот.
                За заеми и кредити поискани от лица с които нямам кръвна връзка не отговарям.

                Работя бързо, евтино и качествено. Можеш да избереш две от трите опции.

                Коментар


                • #9
                  До: ДИЗЕЛ ПОДОБРИТЕЛ

                  Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
                  То и маргарина го правят от кюмюр, ама се ползва.
                  И как гори само. Справка пожарът в Швейцария преди няколко години. В тунела се запали ТИР натоварен с маргарин. Голяма огнехвъргачка. Страшна трагедия, бая народ загина, че и пожарникари. Сега има паметник до тунела.
                  E = mc2 / Прави си сметката! И умната!

                  Коментар


                  • #10
                    До: Производство на маргарин и какво общо има той с нефта и въглищата

                    Разбира се, че гори. И със свинска мас да беше натоварен камионът, резултатът ще е един и същ. Или пък с брашно.

                    Храните са енергоносител (каква изненада!). Те МОГАТ да бъдат опасни в качеството си на енергоносител. Всеки, който е пържил на газов котлон, поне веднъж е налитал на проблема.

                    Коментар


                    • #11
                      До: Производство на маргарин и какво общо има той с нефта и въглищата

                      Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                      Разбира се, че гори. И със свинска мас да беше натоварен камионът, резултатът ще е един и същ. Или пък с брашно.

                      Храните са енергоносител (каква изненада!). Те МОГАТ да бъдат опасни в качеството си на енергоносител. Всеки, който е пържил на газов котлон, поне веднъж е налитал на проблема.
                      Значи лозунга:Неси играйте с огъня,го допълваме така:Неси играйте с огъня и с лесно запалими храни!!!

                      Коментар


                      • #12
                        До: Производство на маргарин и какво общо има той с нефта и въглищата

                        Здравейте !

                        Аз лично не можах да осмисля нещата ... напълно.

                        Всъщност при тъй-нареченото горене - водородът ли се окислява до нещо си или въглеродът?! Ацетилена например ... (и доколкото си спомням) е лишен от водород изобщо и е достатъчно "енергиен" с кислород, пак в отсъствие на водород.

                        Ако има определена вече зависимост между молекулното тегло и потенциалната възможна енергиодобивност или топлопроизводство - то къде се намира маргаринът в сравнение с други добре познати и достъпни горива. Интересно би било и мястото на такова гориво по параметри като J/l, J/kg и скорост-производство J/s?

                        Въобще енергията при горенето от какъв произход е:

                        - количеството на атомите и/или техните качества преди и след изгарянето
                        - от енергията на тъй-наречената химична връзка и "цената" за нейното съществуване?

                        Има ли някаква корелация с прословутата опростена формула на Айнщайн за енергията и масата и тя валидна ли е в този случай с горенето?

                        Благодаря предварително за отделеното време и внимание, Цецо.

                        P.S. Наистина, каква връзката с маргарина и какво общо има той с нефта и въглищата, доста преди добиването и употребата на последните 2-а источника на суровини и енергия е имало добив на растителни мазнини и тяхната широка употреба в бита. Осъпоняването също е древна технология ..., но не съм срещал източници сочещи за изгаряне на съпун в древноста - само идиотски спомени от казармата. Пък то и последните 2-е защо се дообработват за енергийни нужди, а не се ползват в суров вид? Това ли е идеята на този топик?
                        Tse-KO DVD_to aka FREON_a :cool:

                        Коментар


                        • #13
                          До: Производство на маргарин и какво общо има той с нефта и въглищата

                          Олеле, къде затънахме. Вади джековете и въжетата...

                          Колко калорично е едно гориво, се поглежда в таблици. На храните, обикновено го пише на етикета, само че в калории или килокалории/100г. За инженерни сметки, горивата обикновено се смятат в килоджаули за килограм. Е да, ама 1 калория е 4.2 джаула и се смята лесно. За да го превърнеш в калоричност за обем, ти трябва плътността на горивото, в килограми за литър - 0.6-0.85 за всички нафти, бензини, масла и хранителни мазнини. В интернета все ще се намери някоя таблица и за това, а аз си имам "справочник химика, 1960г, в 6 тома". Практически, знаейки какво е маргаринът, и че около 30% от него е вода, калоричността му ще излезе нещо от рода на 70% от бензина или нафтата.

                          Колко бързо се отделя топлина - това не е характеристика на горивото, а на условията на горивния процес. Ако предварително изпариш или разпрашиш горивото в кислорода, отделянето на топлина ще стане веднага (с взрив). Взривовете от бензинови пари, брашнян облак или вдигнат въглищен прах са много впечатляващи. Иначе, ако не са смесени - горят практически със скоростта, с която се смесват гориво и кислород.

                          Кое се окислява - и водородът, и въглеродът. А в ацетилена също има водород, ама натам ще си говорим днес следобяд.
                          Последно редактирано от Ясен; 01-05-09, 17:59.

                          Коментар


                          • #14
                            До: Производство на маргарин и какво общо има той с нефта и въглищата

                            Първоначално публикуван от Tsvetkov43 Преглед на мнение
                            Здравейте !

                            Аз лично не можах да осмисля нещата ... напълно.
                            ...
                            Да добавя само, че до черпене на нефт се е стигнало само защото е бил по- евтин енергоносител. Ама после идват акцизите и спекулата на борсата, разните му политически и военни итервенции и ..мамата си трака. А по преди по Мисисипи в неофициалните надпревари на корабите /нещо като Синята лента на Атлантика -/Мисисипи/ кой ще стигне пръв/ са горели сланина в котлите-"Супертурбо", бая котли са експлоадирали...
                            Последно редактирано от Ясен; 01-05-09, 13:56.
                            E = mc2 / Прави си сметката! И умната!

                            Коментар


                            • #15
                              До: Производство на маргарин и какво общо има той с нефта и въглищата

                              Темата тръгна от нечия приказка, че маргаринът се правел от кюмюр - твърдение доста фриволно, най-горе има линк по въпроса.

                              Сега за енергията от горенето:
                              Формулата на Айнщайн за енергията и масата важи абсолютно навсякъде, където изобщо някой е успял да провери. По всичко личи, че важи и за другите неща. Само че.

                              При химичните реакции просто не се обменя толкова значимо количество енергия, че да го забележим по масата на веществата, които участват. Поне не с наличните към днешен ден везни. Затова се използва опростена формула, или още закон на Ломоносов:

                              Масата на веществата, участващи в химична реакция, е равна на масата на продуктите от химичната реакция.

                              Какво се случва при горенето (и всяка друга химична реакция):

                              Късат се връзките между атомите на участващите вещества и се изграждат нови връзки, за да изградят същите атоми нови вещества (продукти).

                              За да се скъса една химична връзка между атомите, трябва енергия. При образуване на нова химична връзка, се получава енергия. Това се нарича "енергия на връзката".

                              Колко енергия получаваме (или губим) от дадена реакция, може да се сметне, като се изброят връзките в началните и крайните вещества по брой и вид, а после се погледне в опростената табличка за енергия на връзките и да се осчетоводи всичко това. Истинската сметка е по-сложна, но за ориентация и тази става.

                              Ацетиленът, споменат по-горе, нарича се по-научному етин:
                              C2H2 - определено ненаситено органично съединение. Може да присъедини до две молекули водород и да се получи последователно етен (C2H4) и етан (C2H6).

                              Защо се получава най-горещият пламък с ацетилен - не защото е най-калоричен от трите (той не е), а защото отделя най-малко вода при горенето. Водата има досадния навик да отнася много топлина, за да се загрее. По тази причина, топлината от химичната реакция стига за загряването на продуктите до по-висока температура, отколкото ако се гори етан или етен.

                              ---

                              айде стига ви лекция по химия, че ще открия кръжок, както е почнало.

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X