Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Супа от Челадинки

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Супа от Челадинки

Челадинки - Челядинки - Пиронки - полски гъбки с тънко краче около 3-5 мм и шапчица от 2 до 5-6 сантиметра. Ламели редуващи се - къса дълга и страхотен аромат.

Та, за супичката.
    Водата завира, слагаме сол, нарязан на лентички лук.
    Имаме Челадинки, пресни или сушени, нарязани на кубчета катрофи ,
    нарязани - пак на кубчета домати, може и тиквички, няколко зелени джанки пасват страхотно ако има. И зелен боб може дза се добави но по-отрано заедно с лука в началото. Накрая се добавят:
    Целина, магданоз, няколко топчета чер пипер, бахар, и повечко девесил.
    И чаена лъжичка лимонтозу.

Като се свари всичко това, се получава ароматна гъбено зеленчукова супа, ако има деца любители на фидето - може да се добави и от него - стига да е от най-тънкото - 5 минути преди да е готова.
    Количествата на съставките са според предпочитанията на консумиращите супата, но е желателно да има поне 3 пъти повече бульон, отколкото зеленчуци.
    Не се добавя мазнина, не се застройва и никакво брашно.
    Вкусна бистра супичка.
    Сервира се студена(не затоплена).
    Може и да се консервира в буркан - за зимата ( не съм сигурна дали се добавят някакви хапчета).
    Отлично играе ролята за предястие, (когато се налага ядене на новогодишното прасе например )
    Приятен апетит, и търпение в събирането на разпилените кабърчета
    Мария Стоева 0889 82 51 и 87.

До: Супа от Челадинки

Кажи по градски от къде да си намеря челадинки?

Коментар

Абе жена кви са тез храни ?
      Тук сме все МЪЖЕ ! трябва силна храна месо-ребра,бутове,врат,кълки,рибици ..........
      какво ни заблуждаваш с супички разни ?
      Човек първо е изобретил колелото а после премазаните животни !

Коментар

Първоначално публикуван от iai-bg Преглед на мнение
        Челадинки - Челядинки - Пиронки - полски гъбки с тънко краче около 3-5 мм и шапчица от 2 до 5-6 сантиметра. Ламели редуващи се - къса дълга и страхотен аромат.
        ...
        Вкусна бистра супичка.
        Iai, тук не сте мнозина такива, дето да се захласнат от бистра супичка.

Иначе рецептата ти звучи много добре; ял съм подобна супа (но не бистра) и нямам никакви възражения.

А подчертах една дума от твоето мнение, за да подчертая, че челадинката е много добра подправка за най-различни неща. Вземаме игла и конец, нижем гъбки, а нанизите оставяме да се сушат. После късаме едно-две "кабърчета" и пускаме в съответната манджа.

Поздрави!
        Искам България чиста!

Коментар

От: До: Супа от Челадинки

Първоначално публикуван от incognito Преглед на мнение
          Кажи по градски от къде да си намеря челадинки?
          По поляните ги има - и на платото над града ..и около Слънчево ... доста разпространени са .. и на кварталните поляни излизат понякога , ама с толкова кучета наоколо си мисля че не бива... от града...
          Последно редактирано от maxxx; 07-07-11, 12:00. Причина: пр.гр.

Коментар

От: Супа от Челадинки

Има едно място около Мирково (подбалканския), няма да кажа точно къде, но челядинките са с диаметър 4 см. и съвсем не са "копчета"....

Коментар

Много дребни, бе! Има ги много, ама много бачкане...за няма и едно ядене. Ние мързеливите ще ходим на лов за по-едри гъби...или ще си купим някакви...

Коментар

Първоначално публикуван от chrichri Преглед на мнение
                Много дребни, бе! Има ги много, ама много бачкане...за няма и едно ядене. Ние мързеливите ще ходим на лов за по-едри гъби...или ще си купим някакви...
                То и аз ходя на риболов -все за едри риби тръгвам, пък се връщам с дребни....ГЪБИ!
                В интерес на истината от години гъби не съм купувал - във фризера има доста. За риба не мога да кажа същото.
                Понеже оспамихме темата, в събота ще публикувам "моята" супа от челядинки.

Коментар

Срещат се два подобни вида в същата естествена среда:
                  • Clitocybe dealbata
                  • Clitocybe rivulosa

И двата вида са силно отровни, което потвърждава че беритбата на челядинки и всякакви други безопасни на вид гъби е изключително опасна.

Коментар

Първоначално публикуван от Ivan_J Преглед на мнение
                    Срещат се два подобни вида в същата естествена среда:
                    • Clitocybe dealbata
                    • Clitocybe rivulosa

И двата вида са силно отровни, което потвърждава че беритбата на челядинки и всякакви други безопасни на вид гъби е изключително опасна.
                    Принципът "който не знае да плува не се дави" е верен, ако не влизаш във водата. "Който го е страх от мечки, не влиза в гората" и т.н. народни мъдрости, събрани заедно ще отчаят един човек, който не иска да си стои все в къщи. Всеки знае за себе си. Челядинката няма двойник, от който не може да бъде различена. Ако знаеш какво представлява. Не са изключени грешки, вярно е. Но поне сега през зимата не се залагат хапки със стрихнин-широко разпространена борба с "вреден" месояден дивеч по живково време. Тогава и от читава гъъба много хора си отидоха, все професори гъбари. Но-обещаната от мен рецепта:

Супа от челЯдинки
                    Продукти:гъби-200 гр., 1 връзка зелен лук, 1-2 домата, 30 мл. олио, 200 мл.прясно мляко, 50 гр. ориз, 10 гр. брашно, пресен магданоз, сол, черен пипер.
                    Гъбите се почистват добре, пънчетата се изрязват до 1-2 см. под шапката и гъбите се варят 5-6 мин. Последователно се слагат оризът, доматите, олиото и сол на вкус. Отделно се прави застройка от препеченото брашно и прясното мляко, която се излива към гъбите бавно, с постоянно разбъркване. При сервиране се поръсва с черен пипер и магданоз.

През целия си живот не съм ял по-добра супа от тази гъба. Тя присъства в семейното меню поне веднъж в месеца.
                    Да Ви е сладко.

За всеки случай -първо на тъщата!

Коментар

Благодаря!
                      Който е помирисвал Челядинката няма ка да я обърка...

Коментар

Първоначално публикуван от iai-bg Преглед на мнение
                        Благодаря!
                        Който е помирисвал Челядинката няма ка да я обърка...
                        На мен специално ми мирише на прясно смляно брашно. Двете други гъбки, цитирани от колегата Ivan J се отличават както по форма на чадърчето, така и по цвят и гъстота на ламелите. Но гъби с книга в ръка не се берат-наистина е опасно. За целта е добре да те научи майстор-гъбар. При мен това стана още в детска възраст от дядо ми, който правеше най-добрата гъбена супа в заслон "Кикиш" на Витоша, където беше готвач като пенсионер.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                        X