ПДА

Виж пълната версия : Червената лампичка до акумулатора - за какво е?

jkolarov
19-02-08, 16:29
Здравейте,

Искам да попитам за какво е червената правоъгълна лампичка до индикатора за акумулатора. От днес съм с чисто нов акумолатор и лампичката ми светна след 150-200 км. Като изключа фаровете и угасва, но не след дълго пак се включва. Значи ли това че имам проблем с генератора на ток?

giavol
19-02-08, 18:07
По4ни от -ремака,после релето,........ДИНАМОТО.

jkolarov
19-02-08, 18:13
Ремъка е чисто нов, днес в един сервиз ми я измериха и ми казаха че си зареждала добре (в момента на меренето въпросната лампичка не светеше). Та въпроса ми остава - какво индикира малката правоъгълна лампичка в дясно от индикатора за акумулатора?

hammer
19-02-08, 21:52
Има едно реленце което при лада 2103 и жигулата е закрепено от въртешната страна на калника. В него влизат 3-4 кабела с обувчици/клемички (ги знам аз) - почисти ги и им сложи малко грес. Същото може да направиш и с болчето което държи самото реленце за по-добър контакт.

Стефан
19-02-08, 22:45
Е виж схемата на ладите де. Тая лампа трябва да е 2 вата, и е товарен резистор на възбудителната намотка на динамото. Като свети тя - то не работи.
Квото ти каза Хамъра - почвай от кофти контакти на това реле.
Електротехниката - науката за контактите:))

dobrinb
19-02-08, 23:07
При мен тази лампича примигваше леко и се оказа реле на алтернатора, което е с някакви четки или там както се казва. 40 лева и въпросът беше изгладен :wink:

Ясен
20-02-08, 09:10
Има едно реленце което при лада 2103 и жигулата е закрепено от въртешната страна на калника. В него влизат 3-4 кабела с обувчици/клемички (ги знам аз) - почисти ги и им сложи малко грес. Същото може да направиш и с болчето което държи самото реленце за по-добър контакт.

На нивата, която той има (щом го има този правоъгълен диод) това реле го няма.

Светването му означава, че напрежението на системата е извън зададените граници. В конкретния случай, независимо какво са измерили акумулаторджиите, има проблем с алтернатора. Вероятно износени четки.

jkolarov
20-02-08, 09:32
На нивата, която той има (щом го има този правоъгълен диод) това реле го няма.

Светването му означава, че напрежението на системата е извън зададените граници. В конкретния случай, независимо какво са измерили акумулаторджиите, има проблем с алтернатора. Вероятно износени четки.

Благодаря ти Ясене, кратко и ясно както винаги :)

Ясен
20-02-08, 09:44
...Електротехниката - науката за контактите:))

А па електротехниката в Лада е вуду, черна магия и грозни псувни за контактите. Как не се научиха тези бушмени да ги покриват с нещо, което да изкарва една есен без да добие плътно изолиращ оксиден слой...

jkolarov
20-02-08, 18:39
Проверих е един магазин за Лада и имаше алтернатори за Лада Самара и 5ца на 120 лв. Изглеждаше досущ като моето, с кръгло реле закрепено за корпуса. Само релето с четките беше 10лв. комплекта. Искам да попитам, ако на някой му е известно, дали алтернатора на Самарата е същия като този на Нивата.

Също така, ако реша да си го сменя сам (алтернатора), какъв е подхода - отгоре ли да го демонтирам (отстранявам резервоара за чистачките) или отдолу (под колата). Всякакви съвети и предложвния са добре дошли.

П.П.Както се вижда от въпросите съм доста бос в тази област за това имайте милост :oops:. Имам огромно желание да се науча :)

Ясен
20-02-08, 18:55
Проверих е един магазин за Лада и имаше алтернатори за Лада Самара и 5ца на 120 лв. Изглеждаше досущ като моето, с кръгло реле закрепено за корпуса. Само релето с четките беше 10лв. комплекта. Искам да попитам, ако на някой му е известно, дали алтернатора на Самарата е същия като този на Нивата.

Също така, ако реша да си го сменя сам (алтернатора), какъв е подхода - отгоре ли да го демонтирам (отстранявам резервоара за чистачките) или отдолу (под колата). Всякакви съвети и предложвния са добре дошли.

П.П.Както се вижда от въпросите съм доста бос в тази област за това имайте милост :oops:. Имам огромно желание да се науча :)

Хъ. Говорим за автомобили ВАЗ, нали така?

Значи отговорът е такъв: На НЯКОИ ниви алтернаторът е като на НЯКОИ самари. В твоя случай вероятно е точно този алтернатор (55А) - последните карбураторни ниви са с него. На нивата алтернаторът има шапка с въздуховод отзад, но под нея е същия. Биват български и руски, но се различават само външно - частите стават.

Точно кръгло реле не съм виждал, но те са поне 10-ина вида в обръщение и повечето са взаимно заменяеми между всички карбураторни лади, с някои особености. Купувай. Има един вид релета, на които четките се изнизват от релето със собствен малък корпус - от такива беж! Там всичко си търси повод как да не прави добър контакт. Правилните релета са с четки, запоени на платката.

Алтернаторът, можеш да го свалиш и нагоре, и надолу - откъдето ти е по-удобно. Отдолу (ако не са паднали по пътя) има предпазни кори, които ще трябва да махаш. При монтажа обратно, вземи всякакви мерки никой кабел да не опира в изпускателната система. Приготви си удобни инструменти, за да не смачкаш радиатора със замах. Гайката за опъване на ремъка, при някои е номер 16 - ум не ми побира защо, не всеки има този ключ. При други си е 17, както си трябва.

Реле можеш да смениш и без да сваляш алтернатора, но не е тривиална задача.

jkolarov
20-02-08, 19:13
Извинявам се, Ладата е НИВА - 21214, моноинжекция. Произведена 07.1997г.

На алтернатора който гледах пишеше - 14V/55A. Значи е такъв какъвто ми трябва.

hammer
20-02-08, 21:47
При монтажа обратно, вземи всякакви мерки никой кабел да не опира в изпускателната система.
За по-лесно и за да не става "абе внимавах ама..." земи свали поне една от клемите на акумулатора за да нема заря....

jkolarov
20-02-08, 21:57
Акумулатора вече съм го свалил и е прибран в къщи на топло, достраша ме да не да му стане нещо като седи на студеното и не се зарежда дълго време (незнам кога ще успея да сменя алтернатора), а е новичък. Задължително ще е свален докато демонтирам/монтирам (ако се престраша разбира се)

kiro_vd
21-02-08, 00:01
Няма от какво да те е страх, сменяването на четките е детска работа, заврати ръкавите и човъркай смело.От долу ще ти бъде по-лесно да извадиш динамото. НЯМА НИКОЙ , КОЙТО СЕ Е РОДИЛ НАУЧЕН.

Ясен
21-02-08, 08:33
Извинявам се, Ладата е НИВА - 21214, моноинжекция. Произведена 07.1997г.

На алтернатора който гледах пишеше - 14V/55A. Значи е такъв какъвто ми трябва.

На моноинжекционните май е друг, по-мощен. Я го снимай и го покажи?

jkolarov
21-02-08, 11:41
На моноинжекционните май е друг, по-мощен. Я го снимай и го покажи?

Съжелявам за лошото качество...само уеб камера имаше в нас точно в този момент...

цифрите от последната снимка:

ISKRA
AER1603 14V
11.125.124

Ясен
21-02-08, 12:02
Съжелявам за лошото качество...само уеб камера имаше в нас точно в този момент...

цифрите от последната снимка:

ISKRA
AER1603 14V
11.125.124

Не. Този алтернатор е различен от алтернаторите на карбураторните лади. Различно е и закрепването, и мощността. Всичко, което съм ти казал за реленцата, е за другия вид.

jkolarov
21-02-08, 12:08
Добре, значи трябва да търся същия или някъв съвместим така ли?

Каква точно е мощността на този (или на този който трябва да търся)?

Ясен
21-02-08, 12:12
Добре, значи трябва да търся същия или някъв съвместим така ли?

Каква точно е мощността на този (или на този който трябва да търся)?

Този е 85 или 95 ампера, но това не е важно. Реленцето зависи от формата на мястото където се завинтва, а не от мощността.

Ако са износени четките, можеш да смениш само тях, а не да търсиш цялото ново.

nyvatest
21-02-08, 20:48
Това динамо не е ли като БОШ на голфовете ,релето е с четки на него и се сменява цялото :confused:

jkolarov
21-02-08, 21:03
Ами не знам на голфовете какво е, това е словенско на ISKRA. Релето си е заедно с четките, дори е скрито под капака на самия алтернатор. Днес го свалих и почистих с спрей включително и всички контакти, прегледах четките, изглеждаха износени, но все пак имаше натиск в/у медната ос...Сложих пак алтернатора запалих, пуснах фарове, музика и хоп, лампата пак светна.

Някой знае ли къде мога да намеря такива четки за да ги сменя?

Ясен
21-02-08, 21:04
Това динамо не е ли като БОШ на голфовете ,релето е с четки на него и се сменява цялото :confused:

Всъщност това се напъвах да се сетя.

Алтернаторите на инжекторните лади са Бош или руски или български клонинги на Бош.

Иначе, релето на почти всички алтернатори след 1980-та някъде е вградено в четките, не само Бош.

Ясен
21-02-08, 21:22
пуснах ... музика ...

Може това да е 90% от обяснението. Ако музиката е захранена левашки...

Иначе, мерни напрежението на акумулатора с повече включени консуматори. То ще си каже.

nyvatest
24-02-08, 10:58
Може това да е 90% от обяснението. Ако музиката е захранена левашки...
...или е много силна.Аз имах баскаса и като включа повече консуматори и силна музика фаровете ми мигаха;) а всичко беше направено професионално в тояга.

nyvatest
24-02-08, 11:01
Всъщност това се напъвах да се сетя.

Алтернаторите на инжекторните лади са Бош или руски или български клонинги на Бош.

Иначе, релето на почти всички алтернатори след 1980-та някъде е вградено в четките, не само Бош.Това за мен е най-доброто динамо.Най-лесно се ремонтира и има много дълъг живот.Просто вадиш старото реле с четките и купуваш ново (което е от порядъка на 15/20лв.) и го сменяваш за нула време

jkolarov
07-04-08, 10:28
Моята борба с алтернатора продължава. Оказа наистина някаква вуду магия. Носих го при най различни майстори - никой не може да каже каде е проблема. Като го свалим и го закачим да го пробваме - всичко си работи. Като го сложа на Нивата - един път работи един път не. Мисля че вече ми писна и ще го сменя. Сега въпроса ми е с какъв точно? Ясене може ли да ми кажеш модел/марка/мощност?

Предварително благодаря и се извинявам за лаишките въпроси, но това ми е първи автомобил, и при това Лада...не ми е лесно.:o

Ясен
08-04-08, 16:58
Моята борба с алтернатора продължава. Оказа наистина някаква вуду магия. Носих го при най различни майстори - никой не може да каже каде е проблема. Като го свалим и го закачим да го пробваме - всичко си работи. Като го сложа на Нивата - един път работи един път не. Мисля че вече ми писна и ще го сменя. Сега въпроса ми е с какъв точно? Ясене може ли да ми кажеш модел/марка/мощност?

Предварително благодаря и се извинявам за лаишките въпроси, но това ми е първи автомобил, и при това Лада...не ми е лесно.:o

Я ела да ти го погледна, че аман от майстори.

За да сложиш друг, ще трябва преправяне на закрепването, а не зная дали ти можеш. Аз на моята от сума време не се решавам, а мощност си ми трябва. И после като го смениш, ще се окаже че бедата е другаде.

Камен Калчев
08-04-08, 18:46
колега тази лампичка точно по средата на таблото ли е

jkolarov
08-04-08, 20:57
Я ела да ти го погледна, че аман от майстори.

Разбира се, само кажи кво да се уговорим, дай ми телефон или ICQ, каквото предпочиташ и ще дойда.

колега тази лампичка точно по средата на таблото ли е

Точно там е...

Ivan_Botevgrad
08-04-08, 21:50
Колега пробваи един номер свали релето което е със четките взимаш една пробна лампичка Допираш масата на релето към минусувата клема на акумулатора и плюса на релето на плюсовата клема на акумулатора(масата на релето обикновенно е там където се захваща с болтовете ) взимаш пробната лампа и допираш плюса на едната четка минуса демек цокалчето на другата четка светне ли лампата релето работи не светне ли не работи ако свети значи като гледам на снимката има диодна плочка която се разпоива от статора и се развиват болтовете който я държат като я свалиш ще видиш диодите обикновенно има малки и големи погледни спойките ако не са наред ги презапои ако са на ред пробваи с нова диодна плочка тя е около 100-на лв .

jkolarov
08-04-08, 22:41
Колега, благадаря за информацията. Това с разпояването и запояването вече е правено, но за диодната плочка - и други изказаха съмнение че е от нея. Все пак ще я закарам на Ясен да я погледне и тогава ще правя каквото и да е.

Ясен
09-04-08, 10:33
Колега, благадаря за информацията. Това с разпояването и запояването вече е правено, но за диодната плочка - и други изказаха съмнение че е от нея. Все пак ще я закарам на Ясен да я погледне и тогава ще правя каквото и да е.

0878605583
icq 23223370, ама само вечер.

в събота е удобен момент - ще се боря с моите коли

nyvatest
14-04-08, 00:33
Аз имам 2 проблема с електрото:
1:Фаровете ми примигват ,ама слабо. На какво се дължи:confused:?Има си зареждане.От къде идва?
2:Като включа фаровете и стрелката за температурата ми мърда с поне 10'C :eek::confused:.Това винаги ми е били странно.казаха от някакви маси ама...:confused:.

Не е голям проблем ,вече 2 години карам така ама ми е интересно защо се получава:confused:.

Ясен
14-04-08, 08:32
Аз имам 2 проблема с електрото:
1:Фаровете ми примигват ,ама слабо. На какво се дължи:confused:?Има си зареждане.От къде идва?
2:Като включа фаровете и стрелката за температурата ми мърда с поне 10'C :eek::confused:.Това винаги ми е били странно.казаха от някакви маси ама...:confused:.

Не е голям проблем ,вече 2 години карам така ама ми е интересно защо се получава:confused:.

1. е нормално. Дължи се на самовъзбуждане на веригата реле-регулатор - алтернатор - консуматори. Веригата е много сложна и реле, което не прави този фокус, съдържа микропроцесор. Не му обръщай внимание.

2. е поради лош контакт някъде. Първо подозрение - връзката между блока и купето, второ подозрение - болтът за всички маси зад таблото. Може и да е друго, в ладата контактните проблеми са тема за дисертация. Първото може да създаде сериозен проблем, второто е само досада.

nyvatest
14-04-08, 21:27
1. е нормално. Дължи се на самовъзбуждане на веригата реле-регулатор - алтернатор - консуматори. Веригата е много сложна и реле, което не прави този фокус, съдържа микропроцесор. Не му обръщай внимание.:eek:

2. е поради лош контакт някъде. Първо подозрение - връзката между блока и купето, второ подозрение - болтът за всички маси зад таблото. Може и да е друго, в ладата контактните проблеми са тема за дисертация. Първото може да създаде сериозен проблем, второто е само досада.Ако е хлабава връзката между блока и купето,няма ли да има и проблем със стартера(да не иска да върти или да върти по слабо)?А че е досада е така и не ми пречи вече 2 години ,но ми беше интересно защо се получава.

jkolarov
01-05-08, 11:29
Така, пак по моя проблем :). Въпреки неимоверните усилия на Ясен да спаси алтернатора, той се предаде в крайна сметка. Ясене, след ремонта си работи 4-5 дена и ме остави в най неподходящия момент - през нощта на магистралата. Е, спах в лентата за принудително спиране без светлини и триъгълник, молейки се за живота си и чакайки изгрева за да продължа без фарове. Прибрах се жив и здрав, вече съм и с нов алтернатор от самара на 60А. Нивата работи като часовник с него. Познат майстор ми направи всичко много добре (части + труд = 78лв), пренаправи закрепването, обтегача и релето. Така че онази заветна крепежна планка вече не ми трябва, мога да ти я дам ако искаш. Също и стария алтернатор, на който май диодния блок му е за смяна (около 130 лв според майстора). Язък за времето и средствата които потрошихме, трябваше да го сменим още отначало, но това ще ми е за урок :idea:

Ясене благодаря ти още веднъж за помощта

Ясен
03-05-08, 12:58
Така, пак по моя проблем :). Въпреки неимоверните усилия на Ясен да спаси алтернатора, той се предаде в крайна сметка. Ясене, след ремонта си работи 4-5 дена и ме остави в най неподходящия момент - през нощта на магистралата. Е, спах в лентата за принудително спиране без светлини и триъгълник, молейки се за живота си и чакайки изгрева за да продължа без фарове. Прибрах се жив и здрав, вече съм и с нов алтернатор от самара на 60А. Нивата работи като часовник с него. Познат майстор ми направи всичко много добре (части + труд = 78лв), пренаправи закрепването, обтегача и релето. Така че онази заветна крепежна планка вече не ми трябва, мога да ти я дам ако искаш. Също и стария алтернатор, на който май диодния блок му е за смяна (около 130 лв според майстора). Язък за времето и средствата които потрошихме, трябваше да го сменим още отначало, но това ще ми е за урок :idea:

Ясене благодаря ти още веднъж за помощта

Хехе...
Ами, спомни си джокера "обади се на приятел" вместо да спиш на магистралата следващия път.

диодния блок не може да е 130 пари. Абе, ще го видим този алтернатор.

jkolarov
04-05-08, 08:45
Ок, когато кажеш ще ти го донеса.

Ясен
04-05-08, 15:00
Която искаш вечер, аз съм тук.

tuni
06-05-08, 16:33
Червената лампичка на Нивата означава принадлежност към Червената армия и КПСС на Съветския съюз,не може без такива ламПИЧКИ,да знаеш.

Ясен
06-05-08, 16:38
Червената лампичка на Нивата означава принадлежност към Червената армия и КПСС на Съветския съюз,не може без такива ламПИЧКИ,да знаеш.

Темата е чисто техническа. Ако имаш наистина ДОБРА шега, може и да се приеме, но тази е плоска.